Tory Island: Det hemmelige kongedømmet

Irland er som bekjent en stat som ligger på øya av samme navn. Den blir også kalt den grønne øya på grunn av det frodige klimaet som finnes her. Selv om det ikke er så mange av dem, så finnes det utenfor kysten et par øyer som tilhører Irland. Og en av de mest isolerte øyene er Tory Island. Denne ligger rundt 15 kilometer utenfor den nordlige kysten, ved fylket Donegal. Selv om øya ligger ganske isolert og avsides, trenger den ikke å være kjedelig. Faktum er at Tory Island er en av de mest fascinerende øyene som Irland kan by på og en del av det som kalles Wild Atlantic Way.

Historien til Tory Island

Til tross for sin avsides beliggenhet er Tory Island full av historie. I dag bor det rundt 130 mennesker her, alle kunstnere. Disse lever i et lite felleskap, som blir ledet av en folkevalgt konge. Det har dog ikke alltid vært slik og ifølge irsk mytologi bodde det for mange tusen år siden et folk her som ble kalt Fomorian.  Attpåtil sies det at Fomorian folket var en halvt guddommelig rase. Senere ble det grunnlagt et kloster på Tory Island av Colmcille, en irsk abbed som levde i det sjette århundre. Han har senere blitt helgen og var kjent for å reise rundt i dagens Skottland for å utbre kristendommen. Det spesielle klokketårnet, som var en del av klosteret på Tory Island, eksisterer fortsatt og øyas beboere har nylig reist en statue av Colmcille ved siden av tårnet.

Besøk legendariske fortet

En ting er sikkert – du vil ikke bli skuffet om du velger å besøke øya. Tory Island er som et hemmelig kongedømme og ikke større enn at det er enkelt å gå rundt her. Ta en tur til toppen av DúnBhaloir. Dette er et legendarisk fort som ble bygd av Fomorian folket. Her kan du skue utover den fantastiske naturen og høre bølgene fra Atlanterhavet dypt nedenfor klippene. Du bør også besøke Chros Tau, som er et kors datert tilbake til Colmcille sin periode på øya. Det sies at korset ble skåret fra en enkelt skive skifer og fiskerne på øya reiser hit for å be før de seiler ut på havet.

Slik kommer du til dette skjulte kongedømmet

Om du ønsker å reise til denne magiske øya, så bør du legge turen til sommerhalvåret. Det går ferger daglig fra fastlandet mellom april og oktober og et par ganger i uken resten av året. En karismatisk karakter, så vel som kongen av Tory Island, Patsy, ønsker personlig alle besøkende velkommen til øya. Han er tilstede hver gang fergen ankommer fra fastlandet og bare i fjor ønsket han mer enn 17 000 mennesker velkommen til Tory i perioden fra april til september.

Siden øya kun er fem kilometer lang og en kilometer i bredden er det ikke nødvendig med biler her og derfor er det heller ikke mulig å ha med bil på fergen. Det finnes en rekke hoteller og B&B på øya og du kan derfor nyte denne delen av Irland i et par dager. Her vil du bo midt i den fantastiske naturen og ikke minst i fred og ro. Det er ingen tvil om at dette er en liten perle i Atlanterhavet.

Privacy Policy