Surfing i Arktis

Unstad er en bygd du finner i Vestvågøy kommune i Nordland eller den delen av Norge som er best kjent som Lofoten. Og når folk flest tenker på Lofoten så er ikke surfing det første som er i tankene deres. Men surfing er nettopp det som det meste handler om i Unstad. Denne lille bygda ligger på vestsiden av Vestvågøya og kalles «Yttersida» av de lokale beboere. Og dem er det ikke mange av. I 2015 talte stedet 19 innbyggere, så det er ikke slik at stedet er overbefolket.

Slik kommer du til Unstad

Du kommer hit ved å kjøre langs fylkesvei 992 inntil du ikke kommer lengre. Da har du kommet deg til bunnen av Unstadvika og er omgitt av fjell som er 300–650 meters høye. Her har du det meste av stranda for deg selv og slipper å kjempe om plassen med mange andre surfere. Unstad Surf Camp ble startet av familien Frantzen, som grunnla surfeskolen i 2003. Siden den gang har det blitt mange som har fått øynene opp for dette fantastiske stedet for surfing i Arktis.

Unstad stranda og surfing i Arktis

Unstad er kjent for sin fine sandstrand og for et sted som er som skapt for surfing.  Etter hvert har ryktet spredt seg, også utenfor Norges grenser, til resten av verden og i dag kan de skryte av å ha verdens nordligste surfeskole. For de som mener surfing er livet, er Unstad stedet som må prøves minst en gang. Her kan du surfe på bølgene som kommer inn fra Atlanterhavet og det er ikke små bølger som slår inn mot stranda. Sjansene for at opplevelsen gjør deg hekta er definitivt til stede.

For de som ikke har den store erfaringen med surfing, er sommeren det beste tidspunkt å prøve seg på. De som har erfaring og er vant med å surfe bør besøke Unstad fra august til november, hvor bølgene er noe større.  Ved stranda finner du Unstad Surf Camp og her kan du enten delta på surfeskole eller bare leie utstyr, om du vil prøve lykken alene. At stedet har blitt berømt sees blant annet ved at turneringen Lofoten Masters arrangeres hvert år. Her samles surfere fra hele verden seg for å konkurrere i unik natur. Turneringen ble startet i 2007 for å oppmuntre surfere til å prøve å surfe på de arktiske bølgene og siden har turneringen blitt en årlig begivenhet.

Surfing i kaldt vann

Med sin beliggenhet nord for Island og Polarsirkelen er vannet selvsagt ikke like varmt som på Hawaii. I denne delen av Atlanterhavet ligger temperaturen ofte på mellom 7 – 9 grader i sommerhalvåret og enda kaldere er det på vinterstid. Nettopp vinteren er likevel det beste tidspunktet for store bølger, mens sommeren er det perfekte tidspunktet for nybegynnere som foretrekker små bølger. En fordel om sommeren er at det er mye sollys her og du kan surfe midt på natta om du har lyst til det. Så lenge det er midnattssol kan du surfe på alle tider av døgnet. Og hvilke andre steder i verden kan du gjøre noe så eksotisk som å surfe i midnattssol?

Noe av det som dog bekymrer de fleste angående surfing nord for Polarsirkelen, er at det kan bli en kald fornøyelse. Men det er faktisk ikke slik og dette skyldes dagens moderne teknologi, som brukes når våtdraktene produseres. De er i dag fremstilt på en slik måte at du holder varmen selv ved surfing i vann som er såpass kaldt som det er tilfellet langt nordpå.

Privacy Policy